Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

ΒΟΥΛΙΑΓΕ Η ΣΑΓΔΑΡΗ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ

ΤΕΤΟΙΟ ΓΙΟΡΤΑΣΙ ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΒΡΑΧΟ ΕΙΧΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Με την βοήθεια του Θεού με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος στην ιστορική ΣΑΓΔΑΡΗ το πανηγύρι στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.
Από πολύ νωρίς ευλαβείς προσκυνητές από το χωριό μας αλλά και από τα διπλανά χωριά, ανέβηκαν στην Αγία Δευτέρα για να εκκλησιαστούν στο εκεί εκκλησάκι μας. Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε και φέτος ο ευλαβέστατος εφημέριος του χωριού μας π. Ευάγγελος Καρτσακάλης.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, άπαντες μετακινήθηκαν στην πανέμορφη τοποθεσία της ΣΑΓΔΑΡΗΣ, όπου ήταν όλα έτοιμα για το πανηγύρι μας.
Φτάνοντας ο κόσμος στο διαμορφωμένο χώρο της ΣΑΓΔΑΡΗΣ, πήρε το κέρασμα από τον Σύλλογό μας που ήταν λουκούμι με παγωμένο νερό.
Σιγά – σιγά τα τραπέζια γέμισαν και ο Γιάννης Μάκκας, επιστήθιος φίλος και εκλεκτός συνάδελφος του αείμνηστου Πέτρου Βλάχου έδωσε το σύνθημα για την αρχή του γλεντιού.
Το χορό ξεκίνησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, με τον Φώτη Παπανικολάου, τον Πέτρο Σερπάνο και ακολούθησαν όλοι σχεδόν όσοι παραβρέθηκαν στο πανηγύρι.
Ξεχώρισαν με το χορό τους στη συνέχεια η κόρη του Δημήτρη Βλάχου, Ελπίδα, καθώς και τα άλλα εγγόνια του μακαρίτη του Πέτρου Βλάχου, η Χριστίνα, ο ΑΕΚΤΖΗΣ γιός του Γιάννη Γιωτίτσα και τα άλλα παιδιά κάνοντας την Κυρά Μαργαρίτα και την Ιφιγένεια Γιωτίτσα να λάμπουν από χαρά.
Τους κλέφτες απ΄ τα Άγραφα χόρεψε ο παπα – Βαγγέλης Φεγγούλης έχοντας παρέα στο χορό τον Βαγγέλη Τσούλο, τον Κώστα Μακροζαχόπουλο, τον Μήτσο Παπαϊωάννου, τον Νικήτα Τσαβαλιά και άλλους.
Αεροδυναμικός και με πολλά τσαλιμάκια ήταν ο χορός του Πέτρου Σερπάνου γιου του Μπαρμπα Αλέκου και της Κυρά Μαρίκας, που εντυπωσίασε τους πάντες. Αγέρωχος και λεβέντικος ο χορός του Κώστα Μακροζαχόπουλου, έχοντας στην παρέα του τον Γιώργο Τομαρά και την σύζυγό του Ειρήνη που ήλθαν μετά από χρόνια από την μακρινή Αυστραλία στο χωριό μας.
Έκλεψε την παράσταση ο Φώτης Παπανικολάου, όταν πήρε το μικρόφωνο και ερμήνευσε άψογα καταχειροκροτούμενος απ΄ όλους, μερικά λεβέντικα, παραδοσιακά τραγούδια. Η παρουσία του αξιαγάπητου Φώτη σε όλους τους Ψηλοβραχιώτες ήταν μια όμορφη νότα στο ωραίο γιορτάσι μας.
Άψογο το σέρβις από τον Κώστα Κοντογεώργο και τους συνεργάτες του. Καλή ιδέα ο μπακαλιάρος με την σκορδαλιά, λίγο όμως τσιμπημένες οι τιμές όπως ακούστηκε χαλαρά να λέγεται.
Η παρουσία του κόσμου ήταν εντυπωσιακή σε μια εποχή δύσκολη για πανηγύρια και για έξοδα.
Είδαμε πολλούς συγχωριανούς στο πανηγύρι μας και αυτό μας έκανε ιδιαίτερα ευτυχείς. Ήταν εκεί ο Γιώργος Τσούλος με την οικογένειά του, ο Πέτρος Σερπάνος μες την κόρη και τα εγγόνια του, ο Θύμιος Σερπάνος με την οικογένειά του, ο Νίκος Κάλλης με την σύζυγό του Παρασκευή, ο Κώστας Σουλιώτης με την σύζυγό του Μαρία, έχοντας στην παρέα του τον Κώστα Μακροζαχόπουλο και τον Γιώργο Τομαρά με την σύζυγό του Ειρήνη, η Μαργαρίτα Βλάχου με την κόρη της Ιφιγένεια και τα εγγόνια της, ο Πέτρος Σερπάνος με την μητέρα του Μαρίκα, ο Κώστας Κρικώνης με την παρέα του, ο άλλος Κώστας Κρικώνης απ΄ την Χαράστη επίσης με την παρέα του, η Ειρήνη Φεγγούλη με τα παιδιά και τα εγγόνια της, ο Κώστας Γεωργίου απ΄ τη Χαράστη, ο Χρήστος Τσερπέλης με φίλους και γνωστούς του, ο Γιώργος Τσερπέλης με την οικογένειά του, ο Νικήτας Τσαβαλιάς με οικογενείς και φίλους, ο Φώτης Μαργώνης από τη Χούνη, ανώτερος Υπάλληλος του Δήμου Παρακαμπυλίων, ο Γιώργος Κουκουνιάς με την παρέα του, ο γνωστός καλλιτέχνης Χρήστος Ταμπάσης επίσης με παρέα του και πολλοί ακόμη απ΄ τους οποίους ζητάμε συγνώμη που δεν τους αναφέρουμε.
Όλοι μας χορέψαμε, γλεντήσαμε το ευχαριστηθήκαμε. Δυστυχώς όμως κάποιοι Ψηλοβραχιώτες φρόντισαν και από αυτό το πανηγύρι να λάμψουν με την απουσία τους. Να ήταν ο οποιοσδήποτε χωριανός δεν θα λέγαμε τίποτε. Να απουσιάζουν όμως από το κεντρικό πανηγύρι του χωριού μας, οι κρατούντες, αυτοί δηλ. που επιλέχτηκαν από μας να διοικήσουν το χωριό μας και εκείνοι που ήταν παλιότερα στην ηγεσία του τόπου μας και βεβαίως οι διδάσκοντες τάχα δημοκρατία και πολιτισμό (καλά τα λόγια όμως στην πράξη…) είναι ότι χειρότερο γι΄ αυτούς.
Να ευχηθούμε και του χρόνου το πανηγύρι να είναι ακόμη καλύτερο και στην ιστορική ΣΑΓΔΑΡΗ, που είχε τα λημέρια του ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ, να είμαστε όλοι εκεί για να γιορτάσουμε όπως έκαναν πολλά χρόνια πριν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, λεβέντικα και ελληνορθόδοξα την μεγάλη αυτή γιορτή τη Ορθοδοξίας και του τόπου μας. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου