Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ



Αγαπητοί αναγνώστες χρόνια πολλά και ευλογημένα. Σε λίγες μέρες φεύγει και το 2010, ένας ακόμη χρόνος γεμάτος χαρές και λύπες. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλά και διάφορα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Έλληνες αλλά Δόξα τω Θεώ, αντέχουμε και θέλω να πιστεύω ότι θα αντέξουμε ακόμη περισσότερο και στο τέλος με την βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε.
Παρακολουθώντας από κοντά όλα αυτά τα χρόνια την προσπάθεια του Συλλόγου "Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ" αλλά και έχοντας άποψη από πρώτο χέρι, για ότι έγινε όλα αυτό το διάστημα, πήρα σήμερα την απόφαση να γράψω τούτες τις λιγοστές αράδες καταθέτοντας κι εγώ μέσα από την ηλεκτρονική αυτή σελίδα του Συλλόγου κάποιες σκόρπιες αλλά σημαντικές σκέψεις μου.
Θυμάμαι το 1999, όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια με τον αείμνηστο Πέτρο Βλάχο, τον Σπύρο Τσούλο, τον Βασίλη και την Γεωργία Βλάχου, να επισκεφτούμε την ΣΑΓΔΑΡΗ, προκειμένου ο νεοσύστατος τότε Σύλλογος να προβεί στην ανάπλαση και αξιοποίηση αυτής της περιοχής. Θυμάμαι τις ενέργειες που έγιναν από τον Σύλλογο και την κ. Γεωργία Βλάχου που τότε ήταν Πρόεδρος στο χωριό μας, να γίνουν εργασίες διαμόρφωσης στην περιοχή της Σάγδαρης και βέβαια θυμάμαι πολύ καλά τον ενδιαφέρον και το μεράκι που επέδειξε ο Βασίλης Βλάχος για να κατασκευαστεί η ωραία πέτρινη βρύση που βρίσκεται στην ΣΑΓΔΑΡΗ.
Στις 6 Αυγούστου 2000 τελέσαμε εγκαίνια στον χώρο που γίνονταν παλιά το πανηγύρι, εγκαινιάσαμε το μνημείο προς τιμή του ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ (ΦΩΤΟ) και από τότε ουσιαστικά αναβιώσαμε τα πανηγύρια στο χωριό μας, που είχαν σταματήσει να γίνονται για 20 περίπου χρόνια. Κάθε χρόνο στην ΣΑΓΔΑΡΗ έρχονταν για τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε ο Σύλλογος, Υπουργοί, ναι Υπουργοί, Βουλευτές, ο Νομάρχης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου για να γιορτάσουν μαζί μας.
Αργότερα υπό την προεδρία του Πέτρου Βλάχου στον Σύλλογο, ακολούθησε ένας μεγάλος αγώνας για την ανάπλαση της περιοχής της ΣΑΓΔΑΡΗΣ, την αναστήλωση του Σχολείου και φυσικά την αξιοποίηση της Αγίας Δευτέρας και της εκεί ευρισκομένης Σπηλιάς του Ήρωα ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ.
Μετά από πολλούς αγώνες η ΣΑΓΔΑΡΗ εντάχθηκε σε πρόγραμμα και έγιναν έργα στην περιοχή από το Δασαρχείο Αγρινίου προϋπολογισμού 44.000,00 ΕΥΡΩ. Ακολούθησε ένας επίσης μεγάλος αγώνας για το Σχολείο. Με την φροντίδα του μακαρίτη Πέτρου Βλάχου, την οικονομική ενίσχυση του Γιάννη Τσούλου από την Αμερική με 6.000 δολάρια και των αδελφών του, τις ενισχύσεις ομογενών, όπως του Δημήτρη Βλάχου, του Γιάννη Γιωτίτσα, ακόμη και από ενισχύσεις που πετύχαμε να πάρουμε από κρατικούς φορείς αλλά και από πολλά μέλη του Συλλόγου, έγιναν σημαντικά έργα αντιστήριξης στο κτίριο του Σχολείου αλλά και έργα στην περιοχή της Αγίας Δευτέρας, όπως η συντήρηση του παλιού μονοπατιού και της Γέφυρας που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα έργα που έκανε στον Ψηλόβραχο, ο συγχωριανός μας Γιώργος Βλάχος. Ταυτόχρονα έργα σημαντικά με την φροντίδα του Εκκλ. Συμβουλίου και ιδιαιτέρως του ζεύγους Βασιλείου και Γεωργίας Βλάχου αλλά και του Θανάση Βλάχου, έγιναν και στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου που είναι πλέον πραγματικό στολίδι.
Για ένα μεγάλο διάστημα στο χωριό μας γίνονταν έργα, υπήρχε συνεργασία και όλα πήγαιναν κατ΄ ευχή.
Ξαφνικά άρχισαν τα προβλήματα. Κάποιοι διαπίστωσαν ότι στον Σύλλογο κάτι γίνεται, ότι δεν λειτουργεί σωστά και ότι δεν παράγει έργο. Είναι γεγονός ότι μετά την εκδημία του αείμνηστου Πέτρου Βλάχου, ο Σύλλογος δεν κινούνταν όπως πρώτα.
Η εφημερίδα δεν έβγαινε κανονικά, Συμβούλια δεν γίνονταν τακτικά, γενικώς ο Σύλλογος δεν «τράβαγε»
Βέβαια από αυτούς που «άρχισαν» πρώτοι την γκρίνια, κανένας δεν πρότεινε διορθωτικές λύσεις. Η μόνη πρόταση που συζητήθηκε, ήταν να διαλυθεί ο Σύλλογος και να συνενωθεί με τον παλιό Σύλλογο του Αγίου Γεωργίου. Κάτι τέτοιο για ευνόητους λόγους δεν έγινε και φτάσαμε στο σημείο, ο μεν Πρόεδρος του χωριού Γιάννης Μακροζαχόπουλος, να ζητά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παρακαμπυλίων να πάρει το Σχολείο από τον Σύλλογο, κάποιοι άλλοι δε Ψηλοβραχιώτες, να καταγγέλλουν ότι ο Σύλλογος δεν έχει υπόσταση και θα πρέπει να διαλυθεί.
Ο Σύλλογος με την παρέμβαση του Δημήτρη Βλάχου, μετά από ένα διάστημα αφλογιστίας διαπιστώνω ότι είναι και πάλι παρών και μάλιστα δυνατός. Ήδη όπως έχω πληροφορηθεί το Πρωτοδικείο εντός των ημερών θα ορίσει προσωρινή Διοίκηση και μετά από λίγο καιρό θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Όσον αφορά για το Σχολείο και εδώ το θέμα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Για το όλο ζήτημα εντός των ημερών θα ενημερωθεί λεπτομερώς ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός και θα υπάρξουν απ΄ ότι ξέρω θετικές εξελίξεις.
Όμως αγαπητοί συγχωριανοί το μεγάλο ζητούμενο στον Ψηλόβραχο είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε το χωριό μας ζωντανό και δημιουργικό. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, χρειάζονται αγώνες και προσπάθειες απ΄ όλους. Πρώτος σε αυτή την νέα προσπάθεια θα πρέπει να είναι ο νέος Πρόεδρος του χωριού μας, ο αγαπητός και συμπαθής σε όλους μας Νίκος Τσούλος και να ακολουθήσει το Δ.Σ του Συλλόγου που θα προκύψει για να γίνουν και πάλι έργα ανάπτυξης και δημιουργίας στον Ψηλόβραχο. Σε αυτό τον αγώνα βέβαια δεν περισσεύει ΚΑΝΕΝΑΣ, όλοι είναι χρήσιμοι και όλοι μας θα πρέπει να προσφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Περνάμε δύσκολες ώρες ως έθνος και αν δεν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι δεν θα καταφέρουμε τίποτε.
Ας σταματήσει εδώ η κάθε είδους γκρίνια και κυρίως ας σταματήσουν εκείνοι που δημιουργούν προβλήματα σε μια τόσο μικρή κοινωνία που δεν μπορεί να τα αντέξει.
Επιμένω είμαστε οι δόλιοι λιγοστοί και για το λόγο αυτό θα πρέπει να διώξουμε από τον Ψηλόβραχο όλα εκείνα τα σύννεφα που μας δημιουργούν προβλήματα.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ 2011

ΜΕΤ΄ ΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ

Π. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΕΓΓΟΥΛΗΣ
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ – ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου